top of page

Oportunități de învățare și dezvoltare prin Acreditare Erasmus+

Actualizată în: 11 nov. 2023

Școala Nr. 4 „Elena Donici Cantacuzino”, Pucioasa – o școală care învață


În perioada 24-29 octombrie 2022, o echipă formată din doamna profesoară Violeta Bucur și doamnele profesoare pentru învățământul primar, Claudia Ionescu și Ileana Militaru, a participat la cursul structurat de formare ”Visible Thinking: Discover the Power of Thinking”, furnizat de Europass Teacher Academy of Creativity.

Cursul s-a derulat în Barcelona, în cadrul Proiectului „PROFesor competent I”, cu nr. 2021-1-RO01-KA121-SCH-000009641, care face parte din Acreditarea Erasmus+ a instituției (2021-2027), fiind finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului ERASMUS+, Acțiunea Cheie 1 - Educația Școlară (SCH), în perioada 01.09.2021 - 30.11.2022.

Obiectivele cursului au vizat:

  • familiarizarea cu rutinele de gândire vizibilă și rolul acestora;

  • conștientizarea de către participanți a beneficiilor gândirii vizibile pentru implicarea și înțelegerea elevilor, pentru o învățare eficientă și profundă;

  • evaluarea practicilor școlare curente pentru a oferi elevilor oportunități de a gândi și de a descrie strategii de gândire;

  • abilitarea profesorilor pentru a crea în școală un mediu care încurajează și susține o cultură activă a gândirii pentru a învăța în sălile de clasă;

  • explorarea oportunităților de a aduce rutine de gândire în practicile de la clasă și de a le aplica pentru eficientizarea învățării;

  • promovarea educației incluzive, a valorilor democratice, europene, a promovării active în societate;

  • dezvoltarea deprinderilor precum: gândirea creativă și critică, metacogniția și a altor competențe cheie prin metode de predare inovative, în vederea îmbunătățirii educației;

  • împărtășirea de bune practici educaționale pentru dezvoltarea de parteneriate educaționale europene viitoare.

În cadrul mobilității, pe parcursul celor 6 zile de curs, participanții au beneficiat de sesiuni de formare, teoretice și practice, într-o atmosferă pozitivă, prin activități de învățare prin cooperare, activități reflexive și out-door. Dintre conținuturile relevante ale învățării amintim: Ce este gândirea? De ce gândire vizibilă? Care este legătura cu învățarea eficientă? Ce sunt rutinele de gândire? O introducere în 6 categorii de rutine de gândire vizibilă. Avantaje și dificultăți în practicarea gândirii vizibile, Oportunități de practicare a gândirii vizibile în sala de clasă.

Dintre platformele și aplicațiile digitale învățate, menționăm: Edpuzzle, Classroom Screen, Goose Chase, Live worksheet, Flip, Pear Deck.

Participanții la curs au fost profesori sau formatori din domeniul educației din Austria, Germania și România.

În cadrul mobilității, cei trei profesori ai școlii au făcut schimburi de idei despre bune practici din domeniul educației din țările lor, dar au împărtășit și aspecte culturale specifice, lărgind astfel dimensiunea europeană a mobilității.

Mobilitatea din Barcelona a reprezentat cu adevărat o valoroasă oportunitate pentru dezvoltarea profesională a profesorilor participanți din școala noastră care, la rândul lor vor disemina cele învățate la nivelul școlii și al comunității educaționale școlare.

Ne dorim ca, și prin acest curs, profesorii școlii să își modernizeze practicile de predare și să îi ajute pe elevi să gândească, să învețe cum să învețe și să le formeze competențele cheie, utile și necesare în viață.


Fotografii din timpul cursului de formare



Categorii de rutine de gândire studiate la curs

  • Introducerea și explorarea conceptelor noi

  • Sintetizarea și organizarea ideilor

  • Generarea de posibilități și analogii

  • Explorarea artei, a imaginilor și a obiectelor

  • Luarea în considerare a perspectivelor

  • Construirea unei înțelegeri mai profunde a subiectelor sau a experiențelor






Prof. Violeta Bucur, Prof. înv primar, Claudia Ionescu și Ileana Militaru


Precizare: „Material realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene. Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conținutul informației."




Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page